Tuesday, 7 August 2018

Cara Hilangkan Jerawat Dengan Shaklee


Kulit bermasalah memang akan mengundang rasa yang kurang konfiden, malu untuk muncul di kalayak ramai dan juga boleh menyebabkan keterampilan diri yang rendah kan.

Nak nak kalau yang belum kahwin tu, lagi lah stress.
Susah betul nak dapatkan pasangan kalau muka tak cantik.


Dah cuba banyak produk muka tetapi masih ada masalah jerawat.

Silap silap makin teruk kalau produk yang kita guna tu tak sesuai.
Lagi parah.





Sebab sebab jerawat senang timbul


Masalah hormon dan keturunan
Hormon yang tidak stabil dan selalu berubat menjadi punca utama jerawat senang naik di kalangan remaja terutama remaja perempuan

Kulit yang tidak sihat.
Kulit yang tidak sihat adalah kulit yang kekurangan vitamin untuk melawan bakteria.
Akibatnya bakteria akan merebak dan menyebabkan kulit menjadi semakin teruk meninggalkan parut.

Menggunakan produk yang salah dan tidak sesuai dengan kulit.
Adalah penting untuk kenal pasti punca masalah jerawat sebelum membeli produk muka.
Kandungan bahan kimia yang tinggi akan menyebabkan kulit muka menjadi nipis dan lebih teruk

pengambilan makanan yang tidak seimbang.
Pemakanan yang tidak di kawal, seperti pengambilan makanan berminyak, lebihkan makanan ringan dan segera serta tidak mengambil makanan yang berkhasiat menjadi punca jerawat senang naik.



keadaan kulit 





Set Jerawat Shaklee mampu mengatasi masalah jerawat tegar dan sekali gus menjadikan kulitwajah lebih halus, cerah dan cantik



1) Gla Complex

GLA Complex ni berfungsi untuk membantu mengwal hormon.
ia akan menstabilkan hormon dan menghalang jerawat dari tumbuh di muka

kesannya, muka akan kurang berminyak dan jerawat akan kecut

GLA Compex juga membantu dalam mencerahkan kulit wajah sebab ia mengandungi  Vitamin E.
membantu mengurangkan rasa gatal dan meningkatkan kadar pemulihan luka jerawat.
menegangkan kulit serta membuatkan kulit muka makin lembap.

GLA Complex ni, berbentuk soft gel, tiada bau dan sangat senang untuk di telan.










2) SR Vita-C Plus (Vitamin C)


SR Vita-C Plus bersifat semulajadi dan berfungsi dalam meningkatkan paras kologen dalam kulit.

antara kebaikan vitamin C ni adalah mengecutkan jerawat dengan cepat dan mencerahkan kulit
ia juga membantu memudarkan parut jerawat dan menguatkan daya tahan kulit melawan radikal bebas

ia juga membantu dalam menyembuhkan luka denagn lebih cepat





3) Garlic Complex

bersifat anti bakteria dan anti fungus. 

ia memiliki antioksidan yang tinggi untuk melawan bakteria yang mengakibatkan jerawat menjadi semakin teruk.

Garlic Complex juga membantu menguatkan sistem imun terhadap bakteria dan juga mengurangkan rasa sakit dan pedih akibat luka jerawat







4)ESP Shaklee

Kaya dengan sumber protein yang tinggi.
Protein membantu memperbaiki tisu dan kulit muka yang rosak,menganjalkan dan juga memudarkan parut jerawat.
kulit lebih sihat,anjal dan gebu.



Testimoni pengguna Shaklee







Bagaimana nak dapatkan produk ini?

Anda boleh terus direct contact saya Rohana, Pengedar Shaklee Klang Selangor.
COD sekitar Klang, Shah Alam dan  Kota Kemuning, Selangor. Penghantaran melaui POS untuk di luar kawasan.



WhatsApp/SMS :012-3067918

ATAU


boleh pergi ke mana mana cawangan Shaklee yang berdekatan dan mendaftar sebagai ahli dengan menggunakan ID saya ID Shaklee:1271637 untuk harga yang lebih jimat.


















Saturday, 4 August 2018

Rawatan Buasir Semasa Hamil

Assalamualaikum/Salam Sejahtera

Hi ibu dan momies semua.


Tahniah atas kehamilan ibu semua. Mesti tak sabar nak menyambut kehadiran orang baru.


Ada  ibu yang berjaya melalui fasa kehamilan tanpa mengalami masalah yang besar dan serius.

Dan ramai juga ibu yang mengalami masalah semasa hamil seperti morning sickness,cramp kaki dan tak lari jugak dengan masalah sembelit yang boleh menjurus kepada masalah BUASIR yang teruk.





Masalah buasir ni bukan benda yang selesa untuk kita bincangkan secara terbuka. Faktor malu boleh menyebabkan sesetengah orang malu untuk memberitahu yang dia ada masalah buasir.

Masalah ni pernah terjadi kepada saya setiap kali hamil.
Fobia jugak kalau fikir nak hamil lagi.


APA ITU BUASIR

Buasir atau di kenali juga sebagai Hemoroid adalah penyakit yang terjadi di bahagian dubur/anus.
Ia terjadi apabila saluran darah venus yang mengembang dan bengkak di sekitar dubur (rektum dan anus).


Buasir terbahagi kepada dua jenis iaitu:

  • Buasir Luar

Ia berlaku di bawah kulit,di luar pembukaan dubur. Ia boleh menyebabkan rasa sakit dan gatal,terutama semasa membuang air besar.
Ia agak lembut,bukat dan bewarna purple.



  • Buasir Dalam

Buasir jenis ini berlaku di dalam rektum. Selalunya tidak sakit. Pesakit hanya boleh menyedari yang mereka ada buasir apabila terdapat darah yang keluar dari dubur.
Jenis Buasir




Kenapa ibu hamil senang mendapat buasir:

Ibu hamil senang mendapat buasir kerana di sebabkan oleh perubahan hormon dan jugak pembesaran janin yang menyebabkan tekanan ke bahagian dubur.

Ia juga di dorong semasa ibu hamil meneran semasa membuang air besar dan keadaan sembelit.

Ia biasa berlaku bila kehamilan memasuki trimerster ke tiga yang mana rahim makin membesar dan juga jumlah darah makin bertambah.
Ini yang akan memyebabkan lebih banyak tekanan pada kawasan dubur dan menyebabkan saluran darah vena membengkak dan menjadi radang.



Petua semualajadi untuk merawat buasir semasa hamil.

1.Rendam bahagian punggung dalam campuran garam dan air suam

2.Sapukan minyak kelapa pada kawasan yang radang.Minyak kelapa mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antikulat yang membantu melegakan gatal-gatal,kesakitan dan radang.

3.Gunakan hirisan lidah buaya segar yang di buang kulit pada kawasan radang.

4.Minum air yang secukupnya

5.Pilihan vitamin pra-natal yang lebih mudah di serap berbanding vitamin sintetik,terutamanya besi.

6.Amalkan pemakanan yang sihat dan pilih makanan yang mempunyai serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.



Sekiranya ibu memerlukan vitamin yang sesuai untuk membantu mengurangkan masalah buasir,Shaklee  mempunyai suplement yang sesuai.




Omega Guard

  • Berfungsi sebagai anti-radang
  • Minyak ikan terbaik di dunia kerana ia kaya dengan EPA dan DHA.
  • Sangat bagus untuk kesihatan sendi dan tulang.
  • Membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak akibat tekanan otot dubur ke atas salur vena dan sekitarnya sehingga menyebabkan proses pembuangan najis menjadi amat perit dan sakit.


Vitamin C

  • Membantu menyembuhkan luka dalaman dan bahagian dubur dengan lebih cepat.
  • Pengambilan Vitamin C amat di sarankan terutama pasakit buasir yang mendapati keluar darah semasa membuang air besar (najis berdarah)


Ostematrix

  • Magnesium dalam Ostematrix membantu melancarkan sistem penghadaman, melembutkan najis, dan sekali gus mengatasi masalah buasir.



Testimoni buasir 






Masalah buasir jika di biarkan dan tidak di rawat boleh menjadi lebih parah.

Dapatkan rawatan dengan segera dan dapatkan set buasir dengan harga lebih murah.




Hubungi saya

Rohana Ya ,Pengedar Sah Shaklee Klang.
ID Shaklee:1271637
SMS:012-3067918

atau tekan link di bawah untuk terus ke WhatsApp
Atau

Tekan link di bawah ini untuk pembeliaan secara atas talian

BELI SECARA ONLINE

Atau
boleh walk in ke cawangan Shaklee berdekatan dan daftar sebagai ahli dengan menggunakan ID saya untuk dapatkan harga yang lebih istemewa.










Sunday, 29 July 2018

Set berpantang Shaklee

Assalamualaikum,

Pengalaman bersalin anak ke dua dan kena tahan wad hampir 3 minggu akibat baby demam dan prolong Jaundice.
Demam tu gara2 K. Ana terus minum jamu lepas 3 hari keluar wad.

Konon2 nya nak berpantang traditional dan kempiskan perut dengan lebih cepat.

Apa lagi, kena bebel ngan suami sebab jamu kan panas, so effect pada baby.

Hampir 3 minggu kat wad,dan setiap hari 2 kali kena ambij darah.
Bayangkan,tangan kecil tu,sampai sekarang memang tinggal parut.

Setiap kali pegang tangan dia, mesti teringat pengalaman pahit tu.

Sebab tu, bila hamil anak ke 3 pada 2015, K.Ana nekad cari set berpantang moden tapi berkesan.

Start dari situ lah K. Ana mula2 jatuh cinta dengan Shaklee.

Set berpantang Shaklee adalah produk Shaklee pertama yang K. Ana guna


Set Berpantang Shaklee-basic terdiri daripada suplemen-suplemen berikut,

🌸Vita-Lea Iron Formula
🌸Sustained Release Vitamin C
🌸Ostematrix
🌸B-Complex
🌸Alfalfa Complex





Ibu boleh add on dengan menambahkan ESP sebagai minuman tambahan dan juga sebagai milkbooster.

Atau add on Omega Guard atau Lecithin untuk pelangsingan badan.

KEBAIKAN SET BERPANTANG SHAKLEE

VITA-LEA IRON FORMULA
  • Membantu mengembalikan kecergasan fizikal dan mental ibu kerana ia bertindak untuk memberikan tenaga kepada si ibu.
  • Dengan formulasi zat besi ia boleh mengelakkan risiko anemia dan tekanan darah rendah.
  • Mampu mengelakkan si ibu berasa letih dan kelesuan yang berpanjangan.
  • Pengambilan Vitalea membantu percepatkan pembentukan sel darah merah kerana lepas bersalin pasti si ibu kehilangan banyak darah.





B-COMPLEX
  • Membantu melegakan stress dan tekanan yang di hadapi oleh ibu semasa proses berpantang.
  • Ia juga membantu menambahkan  tenaga dan menstabilkan keseimbangan hormon.
  • Membantu mengelakkan risiko meroyan.



VITAMIN C
  • Pengambilan Vitamin C sangat oenting dalam penyembuhan luka bersalin sama ada ceaser atau jahitan
  • Ia membantu menbaik pulih sel tisu yang rosak selepas bersalin.
  • Bertindak sebagai mencantikkan kulit dan jugak merangsang pembentukan kologen kulit.
  • Vitamin C membantu mengembalikan kesuburan ibu dengan lebih optimum.
  • Meningkatkan sistem imunisasi ibu dan elakkan dari senang terkena penyakit seperti demam dan selsema.



OSTEMATRIK
  • Ostematrik membantu mengatasi masalah kekejangan otot dan kebas kebas yang biasa di alami oleh ibu ibu hamil
  • Pengambilan Ostematrik atau pil kalsium Shaklee boelh membantu mengatasi masalah sembelit semasa hamil dan juga masa berpantang.
 * masa dalam pantang kan ibu ibu merasa takut untuk mebuang, jadi Ostematrik ni memang membantu melancarkan proses pembuangan.

  • Ostematrik jugak membantu membekalkan sumber kalsium yang cukup untuk diet harian untuk menghasilkan susu yang banyak dan lebih cepat.
  • Berupaya menghilangkan sakit sakit yang berkaitan sendi dan tulang
  • Membantu ibu utk tidur lebih lena




ESP (Energised Soy Protein)
  • Pengambilan ESP sangat membantu dalam penghasilan susu, kerana ESP membekalkan sumber protein utama dan merupakan milkbooster terbaik dan pemberi tenaga kepada ibu berpantang.
  • Pengambilan ESP membantu ibu lebih bertenaga dan kenyang, kerana kekerapan menyusu boleh menyebabkan ibu cepat lapar dan lesu.





ALFALFA COMPLEX
  • Membantu percepatkan pengecutan rahim selepas bersalin.
  • Mengurangkan risiko rahim kembang/ jatuh (tombol)
  • Membantu meningkatkan kembali kesuburan
  • Bagi ibu menyusu, membantu dalam meningkatkan penghasilan susu ibu.



OMEGA GUARD

  • Omega Guard memastikan keperluan lengkap DHA dan EPA ibu mencukupi untuk di salurkan kepada bayi melalui susu ibu.
  • Membantu mengurangkan sakit-sakit sendi dan saraf
  • Memastikan badan ibu kembali langsing selepas melahirkan kerana lecithin dan omega mampu memecahkan lemak dan menghapuskan kolestrol dalam badan.




LECITHIN

  • Di kenali sebagai makanan untuk otak dan saraf.
  • Ibu yang menerima suntikan epidural/ bius (semasa pembedahan) cenderung untuk mengalami masalah ingatan iaitu lebih mudah untuk menjadi pelupa akibat perubahan hormon. 
  • Lecithin membantu masalah bengkak susu yang biasa dialami oleh ibu menyusu
  • Memastikan badan ibu kembali langsing selepas melahirkan kerana lecithin dan omega mampu memecahkan lemak dan menghapuskan kolestrol dalam badan.




yang best tentang set berpantang Shaklee ni ialah kita boleh continue ambik walau pun dah habis pantang 44 hari.
ia boleh di jadikan sebagai supplement harian lepas berpantang.
jadi tak rugi walaupun tak sempat habis.


 Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Saya RohanaYa,ID Shaklee:1271637
adalah pengedar sah Shaklee anda.


Jika anda berminat atau mempunyai soalan untuk di ajukan,boleh hubungi
☎SMS/WhatsApp:012-3067918[Rohana]

📲Link terus untuk WhatsApp
http://www.wasap.my/60123067918

                               
ATAU 

tekan link di bawah dan lakukan pembelian secara online

BUY ONLINE NOW


ATAU


boleh walk in ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan daftar sebagai ahli dengan menggunakan ID saya untuk dapatkan harga yang lebih istimewa.















Sunday, 20 May 2018

Kebaikan Performance Drink Untuk Mencegah Dehidrasi

Alhamdulillah,dah masuk Ramadhan hari yang ke 4.


Cuaca panas setiap hari pasti mencabar kesabaran.
Terutama untuk mereka yang bekerja outdoor.

Pastikan tubuh badan mendapat perlindungan supaya kita dapat menjalani ibadat puasa dengan sempurna.



Puasa ni bukan lah alasan untuk kita lemah longlai,letih serta tidak bermaya.
Kita kena pastikan produktiviti dan prestasi kerja tu tak menurun.

Bagaimana nak pastikan air dalam badan sentiasa mencukupi?
Senang jer ye.


Pastikan anda minum air yang mencukupi iaitu sekurang kurangnya 3 liter.

Untuk yang aktif,boleh mengambil minuman isotonik yang menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.


Pastikan minuman isotonik yang di ambil tu tiada gula dan bergas.



Shaklee juga ada minuman isotonik yang baik untuk membantu mereka yang sentiasa aktif, iaitu PERFORMANCE DRINK.



Takyah risau kalau anak anak pun nak minum sebab ianya bukan minuman BERKARBONAT dan TIDAK MANIS.

Performance Drink bukan sekadar minuman isotonik biasa,ia di cipta dengan rumusan OptiCarb yang mampu meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda,memberi tenaga dan memelihara peredaran cecair dalam badan kita




Kebaikan Performance Drink.
1-Meningkatkan Daya Ketahanan Badan-memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat,menggantikan air yang hilang semasa aktiviti fizikal,meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.

2-Mencegah Penyahhidratan(dehidrasi)
-mengurangkan rasa haus serta melembapkan kulit.menggantikan cecair yang hilang dalam badan akibat aktiviti bersukan,cirit birit,muntah dan sebagainya.

3-Membekalkan Tenaga Serta Daya Ketahanan Badan-mengimbangi dan membekalkan elektrolit dan badan dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh.Mengandungi potassium,kalsium,
sodium,fosforus,magnesium dan kloride.



4-Mengekalkan Paras Gula-terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yabg penting bagi tenaga otot dan mempercepatkan sembuhan akibat kecederaan otot.


Fakta menarik tentang Performance drink
1. Ia minuman ahli sukan yang mempunyai imbangan elektrolit yabg sempurna untuk mencegah dehidrasi dan berfungsi seperti minuman isotonik.

2.Membekalkan 3 jenis karbihidrat bagi tenaga dan stamina secara berpanjangan.

3.Ia bukan milk booster,sebaliknya membantu tubuh agar tidak kekekeringan

Ia selamat untuk ibu mengandung, pengidap kencing manis,malah sesuai untuk semua peringkat umur,terutama yang bekerja di tengah panas.







Siapa yang perlukan Performance Drink.

Golongan yang sesuai dan memerlukan Performance Drink ni termasuklah,

1-Para ibu yang menyusu
2-Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif,seperti ahli sukan atau pelajar sekolah
3-Mereka yang berpuasa, sesuai di minum semasa sahur atau berbuka
4-Para pesakit yang mengidap Gout
5-Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi
6-Anak anak yang demam
7-Jika anda sering di serang sakit kepala dan migrain
8-Sebagai pengganti minuman isotonik yang lain yang mengandungi gula dan berkarbonat.







Ngam lah masa bulan puasa ni,minum semasa sahur,untuk bekalan tenaga dan semasa berbuka,ia boleh gantikan balik imbangan eletrolit dan bendalir badan yang hilang semasa berpuasa.


Promosi May 2018





Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Saya RohanaYa,ID Shaklee:1271637
adalah pengedar sah Shaklee anda.


Jika anda berminat atau mempunyai soalan untuk di ajukan,boleh hubungi
☎SMS/WhatsApp:012-3067918[Rohana]

📲Link terus untuk WhatsApp
http://www.wasap.my/60123067918

                               ATAU

boleh walk in ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan daftar sebagai ahli dengan menggunakan ID saya untuk dapatkan harga yang lebih istimewa.










Sunday, 29 April 2018

ESP Shaklee

ESP Shaklee (ENERGIZING SOY PROTEIN)


Kenapa ESP ni menjadi kesukaan ramai termasuk saya sendiri.


ini adalah ESP dapat membekalkan sumber Protein yang memang di perlukan oleh badan kita.

dari zaman sekolah kita dah belajar dan tahu yang sumber protein mudah di dapati dari sumber ikan, ayam dan daging kan. tak kan tak cukup sampai nak kena tambah dengan ESP ni pulak.

kalau nak tahu, memang Protein mudah di dapati dari sumber lauk tu, tapi yang pasti kita tak sure kan berapa banyak Protein yang tinggal lepas kita dah masak, goreng, rebus lauk-lauk tu. Protein dah tinggal berapa percent jer.






KENAPA PILIH ESP

✔di hasilkan dari sumber kacang soya yang bermutu tinggi dan membekalkan ke semua asid amino yang di perlukan oleh badan kita.

✔Soya yang di gunakan adalah bebas GMO dan organic.




✔Shaklee adalah syarikat yang pertama yang menghasilkan makanana tambahan protein berasaskan soya dan juga formula megasingan protein (isolated) yang pertama.

✔Soya di cuci dengan air dan bukannya alcohol untuk mengekalkan Isoflavones genistein dan daidzein yang penting untuk kesihatan

✔di proses pada suhu yang rendah untuk mengekalkan sumber protein

✔satu tin ESP di hasilkan daripada 30kg kacang soya

✔setiap hidangan ESP memberikan 14gm bagi setiap hidangan protein berkualiti tinggi dan semula jadi, rendah lemak, laktosa semula jadi dah rendah kolestrol.

✔Kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39- sesuai untuk pengidap kencing manis




✔membekalkan tenaga yang lebih lama








kalau protein yang kita ambik tu tak cukup, apa kesan nya pada badan?

  • Antibodi tak kuat.
  • rasa lemah, lesu dan tak bermaya
  • Punca terjadinya ulser perut dan usus
  • Luka lambat sembuh dah berparut
  • gangguan penglihatan dan kabur
  • tekanan darah menjadi rendah dan peningkatan paras kolestrol

Apa istimewa nya ESP Shaklee ni.

  • Untuk ibu menyusu- membantu perbanyakkan pengeluaran susu badan dan si ibu pun mempunyai tenaga yang cukup walaupun anak kerap menyusu
  • Untuk wanita yang sedang ikhtiar hamil: ESP membantu kesihatan rahim dan meningkatkan kesuburan
  • Untuk ibu hamil: memberikan tenaga buat ibu yang lemah, mencukupkan bekalan protein bagi ibu yang mengalami alahan, di samping memberikan nutrisi yang membantu tumbesaran tulang dan otot bayi serta menguatkan rahim ibu yang sedang hamil.
  • Bantu stabilkan hormon: sesuai untuk lelaki dan perempuan.
  • Untuk yang nak kurus dan jaga badan: ESP memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan kurangkan selera makan.
  • Untuk yang nak cantik: ESP membantu kesihatan kulit. Kulit lebih sihat, cerah, tegang, parut makin pudar dah kulit lebih anjal
  • ESP kalau di ambil time sahur, Insya Allah hari kita lebih bertenaga dan tidak lemah longlai. Ibu menyusu dan yang sakit gastrik di syorkan untuk amalkan minum ESP Shaklee ni














berminat untuk dapatkan ESP?

boleh hubungi pengedar Shaklee anda,

Rohana
012-306 7918
Pengedar Shaklee Bandar Putera 2, Klang, Shah Alam

Pengeposan ke seluruh Malaysia.

lakukan perbelian 5 ESP sebelum tamat 30 April 2018 untuk dapatkan harga promosi



Saturday, 28 April 2018

Tips Mengatasi Stress

Assalamualaikum


STRESS !!!


Siapa yang tak pernah rasa stress.

Even mak ayah, anak-anak atau sesiapa pun memang tak boleh lari dari masalah dan rasa stress kan.

Cuma yang membezakan adalah macam mana cara kita menangani atau menyelesaikan masalah tu.



APAKAH PUNCA STRESS
  1. Terlalu banyak tekanan dan gangguan dari pihak luar
  2. Terlalu banyak kerja atau tanggung jawab yang di pikul- terutama pelajar atau mereka yang bekerja
  3. Tidak mendapat sokongan dari ahli keluarga terdekat
  4. Peningkatan kos taraf hidup dan sumber kewangan yang tidak cukup.
  5. Anak-anak yang mendapat tekanan dari ibu bapa

Malah ada di kalangan kita tidak mampu untuk mengawal stress dengan baik dan boleh mencetuskan masalah yang lebih teruk antaranya penyakit mental atau gila.


Biasa kalau korang stress, apa yang korang buat untuk hilangkan stress tu.

Yang selalu KakAna tengok atau baca, sesetengah orang kalau dia stress, dia akan menangis.
Ada yang suka menyendiri, ada yang suka makan, tidur atau keluar shopping untuk hilangkan stress tu.

Atau yang suka melalak kat bilik mandi, menyanyi atau menjerit dengan kuat.

Semua tu bergantung kepada individu masing masing.



Berikut adalah beberapa tips atau cara mengatasi masalah stress yang boleh kita cuba.


URUTAN PADA TELINGA
Mungkin rasa macam pelik dan lucu, tapi korang boleh cuba sebab ia adalah cara melegakan tekanan yang sangat baik.
ini akan membebaskan endorphin dalam otak dan membuatkan korang rasa lebih tenang.

Caranya adalah dengan menggosok luar kawasan telinga dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit kawasan tersebut ke atas dan kemudian kawasan belakang telinga.


TELEFON IBU
Korang boleh hubungi ibu untuk membantu korang mengurangkan stress.
Kajian saintis menunjukkan bila mendengar suara ibu mereka akan mengurangkan hormon tekanan dan meningkatkan lagi hormon oxytocin yang menyumbangkan rasa tenang.


BERI GANJARAN PADA DIRI SENDIRI
Berikan ganjaran pada diri sendiri walaupun korang bukan meraikan apa pun.
Sekurang nya ia boleh menghilangkan stress.


LIHAT ALAM SEMULA JADI
Melihat alam semula jadi pasti akan mendamaikan jiwa yang sedang kusut.
Luangkan lebih kurang 20 minit setiap hari untuk melihat alam semula jadi dan korang pasti akan rasa kelainannya.

kalau ada budget, pergilah bercuti


LETAKKAN POKOK DI ATAS MEJA ANDA
Tumbuhan boleh menjadi kawan baik di saat korang sedang menghadapi krisis atau tekanan.
Ia bukan sahaja menjadikan persekitaran lebih cantik malah mampu mengurangkan tekanan dan merendahlan tekanan darah.


MAKAN MAKANAN YANG BOLEH HILANGKAN STRESS
Contoh seperti asparagus, telur, ikan, susu, badam, dark chocolate, oatmeal dan buah oren
Kebanyakkan makanan ni mempunyai vitamin seperti Protein, Omega-3, Vitamin C, B2 dan E yang boleh memberikan kesan yang menenangkan.

Jangan pulak korang makan yang melampau yang boleh jadi punca gemuk pulak ye.


SOLAT
Solat itu menenangkan.
Cuba untuk solat Dhuha di waktu pagi dan jika waktu malam, amalkan solat tahajjud.
Berkomunikasi dengan Allah. Luahkan apa yang ada di dalam hati.



Insyaallah, sekiranya kita dapat mengatasi mesalah stress dengan cara yang betul, ia dapat mengelakkan kita menjadi lebih teruk, yang boleh menjurus kepada perkara yang lebih teruk.


Minda kita perlu sentiasa tenang, positive dan bijak bila menangani sesuatu isu atau masalah.


InsyaAllah kita mampu menguruskan semua masalah yang ada dengan baik.

Untuk dapatkan suplemen yang boleh membantu mengurangkan stress,keletihan dan kemurungan,boleh hubungi saya

Boleh refer link kat bawah ni untuk ketahui suplemen yang dapat membantu atasi stress

https://rohanaya.blogspot.my/2018/03/cara-atasi-letih-dan-stress-dengan-b.html?m=1

Rohana
Pengedar Shaklee Bandar Putera 2,Klang
012-3067918






Saturday, 21 April 2018

Tekanan Darah Tinggi

Bismillah.


Tekanan darah tinggi yang melampau boleh mencetuskan masalah kronik yang lain seperti strok, kerosakan organ dalaman dan juga boleh membawa kematian.

Pengidap penyakit darah tinggi ni tidak spesifik kepada individu tertentu, malah sesetengah tu tak perasan pun yang dia ada darah tinggi.

Ini di sebabkan tiada simptom khusus untuk tekanan darah tinggi ni.

Hipertensi ni biasanya berlaku bila aliran darah mula menunjukkan tolakan yang berlebihan kepada salur darah.

Kalau ikutkan,salur darah kita ni adalah fleksibel. Ia boleh mengecut atau megembang untuk pastikan pengaliran darah mengalir dengan lancar dan sempurna.


Fakta-Fakta
  • Tekanan darah tinggi adalah pembunuh secara ‘senyap’.
  • 5.8 juta warga Malaysia mempunyai tekanan darah tinggi. Hanya 2.2 juta mendapat rawatan tetap.
  • Bagi seorang pesakit yang didiagnos dengan hipertensi, enam orang lagi tidak dapat didiagnosis.
  • Kebanyakan orang yang mengidap hipertensi tidak sedar yang mereka mempunyai masalah ini.
  • Bagi mereka yang tahu bahawa mereka mengidap penyakit hipertensi, hanya 40% menerima rawatan yang wajar.
  • Penyakit hipertensi yang tidak dirawat terus meningkatkan risiko komplikasi tanpa mengira usia. Malahan, risiko komplikasi bertambah dengan peningkatan usia.
Sekiranya korang mempunyai tanda tanda seperti sakit kepala,tegang di bahagian bahu dan leher,baik buat pemeriksaan segera dan kenal pasti sebelum terlambat.

Walaupun memang dah ada ubat ubatan yang membantu pesakit darah tinggi tapi sebaiknya untuk kita tidak bergantung kepada ubat ubatan dan berusaha untuk mengawal daripada tercetusnya penyakit darah tinggi ni.

Boleh hubungi KakAna sekiranya korang perlukan bantuan untuk dapatkan suplemen yang sesuai.

Rohana
Pengedar Shaklee Klang
012-3067918